Type and press Enter.

Arròs de l'Estany de Pals

Arròs de l’Estany de Pals: un tresor de la Costa Brava

L’Estany de Pals, ubicat a la regió de la Costa Brava, és conegut per la seva bellesa natural i la seva deliciosa tradició culinària. En aquest article, explorarem a fons l’arròs de l’Estany de Pals, un plat local que ha captivat els cors i els paladars de vilatans i visitants per igual.

L’arròs tradicional de l’Empordà

Arròs l’Estany de Pals és una empresa familiar especialitzada en el cultiu, processament i envasat de l’arròs. Per cultivar els seus productes, utilitzen mètodes d’agricultura ecològica, assecat al sol, processament manual exquisit i sense colorants ni conservants. Es troben a Pars, un poble que cultiva arròs des del segle XV, i transmeten de generació en generació aquesta tradició i passió.

A l’Empordà, tenim un clima especial, sobretot a la tardor, quan es recull i s’asseca l’arròs de Pals. La diferència més important és que els grans maduren més lentament que a altres latituds. Això conserva millor la textura i garanteix la qualitat de les preparacions gurmet.

La seva superfície de conreu es troba dins de l’estany de Pals. A més del cultiu de l’arròs, realitzen tot el procediment fins a la comercialització del producte. També l’assecatge i l’elaboració. En tot aquest camí, donen prioritat a l’ús de tècniques tradicionals, energies renovables i que hi hagi la mínima incidència sobre l’entorn, restringint l’ús de productes químics. Algunes de les hectàrees on tenen els seus conreus són de cultiu ecològic certificat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Produeix diverses varietats d’arròs, algunes que són habituals en altres països, com l’Akita Komachi (d’origen japonès i cultiu ecològic) o el Carnaroli (italià), i d’altres de tradicionals a Catalunya, com l’arròs bomba. També elaboren arròs integral.

Procés de cultiu de l’arròs de l’Estany de Pals

Per conrear l’arròs de Pals, fan ús de mètodes tradicionals com el desherbat manual, la ressembra i el control dels arrossars. En agricultura ecològica, l’ús de pesticides i productes químics és molt limitat. D’altra banda, la recol·lecció també està totalment automatitzada per màquines especialitzades, que permeten collir arròs de manera ràpida i segura, evitant possibles pèrdues de collita per les pluges de la tardor.

Després de la collita de l’arròs del camp, per tal de mantenir les millors condicions durant tot l’any, l’arròs s’ha d’assecar a l’era utilitzant el sol com a energia per eliminar l’excés d’humitat dels grans. Aquest mètode s’ha fet servir durant segles, donant com a resultat grans d’alta qualitat, estalvi energètic i zero contaminació ambiental. Això és a diferència de la majoria de les empreses que usen algun tipus d’assecatge artificial.

Un cop recollit, rentat i assecat l’arròs de Pals, es pot moldre o processar. Tot això es fa de manera artesanal, natural, sense cap producte químic. Per obtenir els grans d’arròs més blancs, requereix el treball més delicat i precís dels moliners. Finalment, s’envasa a mà sota buit per preservar totes les seves qualitats, tal com quan es van fer.

Arròs de l’Estany de Pals al restaurant NEXE

Avui dia és difícil distingir i trobar productes seleccionats i ben conservats a la gastronomia, però al nostre restaurant NEXE podràs tastar un arròs amb un 100% de qualitat i de kilòmetre 0.

Quan tenim el millor producte, en aquest cas Arròs de Pals, el nostre objectiu és cuinar-lo segons les nostres receptes tradicionals, combinant els sabors.

Reserva la teva taula amb nosaltres i gaudeix de l’arròs de l’Estany de Pals.

Conclusió

L’arròs de l’Estany de Pals és un tresor culinari que reflecteix la tradició rica i els sabors únics de la Costa Brava. La seva història, ingredients frescos i procés de preparació acurat el converteixen en un plat que no pots deixar de tastar.